Vad är ”Nästa generations finansiella instrument”?

”Nästa Generations Finansiella Instrument” eller NGFI betyder för mig instrument som har fått sitt genombrott i olika delar av världen under de senaste fem åren. Dessa tillgångsklasser anses ofta vara mycket exotiska eller med andra ord mer avancerade än traditionella instrument som aktier och fonder.

Många anser också att vissa av dessa instrument är mindre seriösa vilket jag kan förstå men inte håller med om.

Ett exempel skulle kunna vara CFD-kontraktet vilket många tycker är ett oseriöst instrument. Jag undrar då vad skillnaden är på ett CFD instrument som tillhandahålls av en oseriös leverantör och en vanlig aktie som en oseriös mäklare försöker lura på sin kund (se filmen Boiler Room).

Alltså, det är inte instrumentet som är oseriöst utan snarare bör den stämpeln associeras med den som tillhandahåller eller säljer produkten.

Det finns många fördelar med NGFI och många fallgropar vilka jag kommer att belysa under de närmaste veckorna då artiklarna kommer att handla om alla dessa instruments egenskaper.

/Stefan Willebrand

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: