Jag vill inte bli ihågkommen som en vinstoptimerare

Jag börjar alltid med varför? Varför gör jag det jag gör? Varför arbeta dag och natt i 20 år? Varifrån får jag bränsle att göra detta dag in och dag ut?

Det som verkligen driver mig är att lämna ett arv efter mig med att ha gjort något bättre för samhället. För 20 år sedan trodde jag att anledningen till att jag fördjupade mig i de finansiella marknaderna var för att generera vinster för mig själv och min familj för att vi skulle bli ekonomiskt fria.

Det visade sig dock att detta bara var en del av ett pussel och inte hela historien. Jag tänker mig att det var någon undermedveten plan som drev mig till detta och tvingade mig att lära mig allt om finansmarknaderna och hur allt fungerade bakom kulisserna. Detta har givit mig och mitt team, kunskapen att behärska all nödvändig teknik för att skapa, lansera och hantera i princip alla finansiella produkter som människan har skapat.

Genom att bygga och analysera tradingsystem lärde jag mig att jämföra äpplen med äpplen och med några enkla datapunkter snabbt förstå vad som är en bra eller dålig produkt.

Jag har lärt mig den hårda vägen hur viktigt det är att välja rätt partners och finansiärer samt att ha kontroll över vägvalen framåt. Innan man delar med sig av kontroll måste skapelsen vara tillräckligt mogen och präglad av den kultur som man själv står för så att den kan bestå.

Under de senaste 20 åren har jag antagligen gjort alla misstag i boken men jag har alltid kunnat räkna med min drivkraft, motivation och obevekligt hårda arbete för att ta mig igenom situationer.

För att få möjlighet att skapa en bättre ekonomisk framtid för människor har jag valt att göra saker som jag benämner ”ett medel till ett slut”. Låt mig illustrera detta med några exempel.

Min övergripande vision är att skapa ett ekonomiskt nav, eller finansiell hubb, för familjer där de också kan hantera sina småföretag. Ibland kallar jag det här för ”Spotify för finans” då de flesta människor i stort sett förstår vad jag menar 🙂

Året 2009 tänkte jag mig att tiden skulle komma när människor konsumerade flera finansiella tjänster samtidigt och skulle behöva logga in på flera platser för att hantera dessa tjänster. Om dessa tjänster erbjöd API:er kunde vi bygga en övergripande app som kunde hantera dem alla, det var min tanke.

Problemet var att ingen av dessa tjänster erbjöd några API:er och de stora bankerna ville inte heller spela efter de noterna. Jag trodde att detta så småningom skulle förändras när konsumenterna började ställa dessa krav, men jag kunde inte basera hela idén på att de stora finansiella institutionerna skulle göra en helomvändning och plötsligt bli ”öppna”.

Jag valde då att starta Bricknode där tanken var att bygga en molnbaserad mjukvaruplattform som finansiella institut kunde använda för att hantera sina finansiella produkter och sina kunder. Systemet skulle ha ett komplett API för att göra det möjligt för andra applikationer att interagera med det och utföra allt som själva mjukvaruplattformen kunde göra. När vi byggde plattformen behövde vi förstå allt som händer bakom kulisserna för de flesta finansiella produkter i världen.

För att få denna insikt tog vi oss an kunder i olika segment, några av dem erbjöd dåliga produkter och andra bra. Detta var ett exempel på ett ”medel till ett slut” där vi möjliggjorde dessa dåliga produkter i utbyte mot kunskap som skulle kunna användas i framtiden för att åstadkomma något bra.

Nästa exempel är vår utlåningsverksamhet i Untie Group. Som jag berörde tidigare är min övertygelse att ett riktigt ekonomiskt nav inte kan byggas genom inblandning från traditionella finansiella institut eftersom de mestadels är ute efter att optimera sina egna vinster istället för deras kunders ekonomiska liv. Jag tror att man först måste fokusera på att förbättra sina kunders finansiella liv och sedan följer de egna vinsterna när värde skapas. Sedan bör dessa vinster investeras vidare för att skapa ännu mer värde.

En annan anledning till att det ekonomiska navet är ett mycket långsiktigt projekt är förtroende. Varför ska någon lita på att de företag som jag och mina medarbetare har skapat kommer att göra något gott? Det enda sättet att bygga det förtroendet är att bevisa det och det kommer att ta tid. Om vi lyckas kommer vi alla att få det bättre ställt till slut!

För att kunna vara långsiktiga, uthålliga och oberoende har vi egna finansiella produkter som skapar det kassaflöde som krävs. Vi har bland annat givit ut blancolån sedan 2011, visionen har ständigt varit att år för år skapa bättre och mer transparanta produkter än vad som finns på marknaden idag.

Årsräntenivån för blancolån i Sverige ligger generellt mellan 6 – 30 % beroende på löptid, avgifter och andra villkor samt riskprofilen på kunden. Det finns en missuppfattning bland allmänheten om att det bara är dunkla källarföretag som erbjuder denna typ av lån men detta är inte sanningen. Det är etablerade företag så som Ikano Bank, ICA Banken, Norwegian samt succéföretaget Klarna för att nämna några.

Vår vision för utlåningen är att kunna erbjuda så bra produkter som möjligt utifrån den risk vi tar. Detta är en mycket viktig del av vår verksamhet då den ger oss friheten att jobba långsiktigt med våra satsningar.

Året 2020 kommer att bli ett intressant år för oss. Bricknode är redo att skala upp efter 10 års utveckling och lärande. Detsamma gäller Untie Group där vi äntligen är redo att få igång det finansiella navet genom en första testversion av Untie.se.

Båda företagen kommer att ta in mer kapital under början av året och vi ser fram emot att hitta några bra långsiktiga partners! Kontakta oss gärna om du tror att du kan vara en av dem!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: