Vad är en bra avkastning på lång sikt?

Jag brukar ofta tala om vad den maximala avkastningen är över en lång tidsperiod som går att uppnå utan att ta överdådiga risker. Det finns ju massor av finansiella produkter på marknaden för privatpersoner och alla försöker att överrösta varandra för att få investerare.

Om vi tar ett steg tillbaka och funderar på vad vi rimligen borde kunna förvänta oss för avkastning kommer i alla fall jag ständigt fram till en siffra runt 7 – 8 %.

Om vi kunde hitta en enda produkt som år efter år kunde ge oss 7 – 8 % avkastning med små risker borde det ju betyda att alla andra investeringar egentligen blev ointressanta förutom att ha som lite krydda i en investeringsportfölj som några lotter.

Ta exempelvis en portfölj av direktavkastande aktier, vad kan den rimligen generera över tid? Direktavkastningen från utdelningarna kan säkert komma upp till 4, 5 eller 6 % men är det då värt kursrisken?

På Untie tog vi idag fram ett väldigt intressant diagram som visar avkastningen på Untie Lendings Preferensaktie i jämförelse med den svenska börsen som vi representerade med indexet OMXS30.

När man tittar på diagrammet kan man nästan tro att vi har ritat ut en linjär regression då OMX kurvan slår fram och tillbaka runt den här fasta avkastningslinjen från Preferensaktierna.

Under de senaste 12 månaderna har börsen vibrerat upp och ned för att sedan augusti ha klättrat upp över 20 % i avkastning. Allt blev sedan raderat på bara en vecka och börsens avkastning ligger nu på 6,11 %. Den som har investerat i en indexfond som speglar OMXS30 har alltså fått utstå en väldig berg och dalbana för att i slutändan komma fram till en avkastning som är sämre än den fasta 7 % som Preferensaktierna genererar utan något magsår!

Diagrammet från Untie finns att beskåda här nedan.

Vi har offrat kortsiktigt buzz för långsiktig skalbarhet, var det rätt vägval?

När du bygger ett företag finns det generellt två vägar att gå, antingen fokuserar du på att sälja ”Blue Sky” där du bygger en fin fasad. Med detta tankesätt satsar du på pengarna först innan du har skapat något och försöker att hitta investerare tidigt för din satsning.

Den andra vägen är att bygga en livskraftig verksamhet först med små medel innan du börjar leta efter större extern finansiering. Med det senare tillvägagångssättet är min erfarenhet att du offrar buzz om ditt företag eftersom alla är upptagna med att bygga saker och försöka göra affärer istället för att prata om den verksamhet du tänker bedriva.

Instinktivt gillar jag det senare tillvägagångssättet bättre och det är så vi har gjort med både Bricknode och Untie Group. Vi har byggt mycket effektiva verksamheter och en IT-infrastruktur som du vanligtvis bara hittar på Fortune 500-företag, problemet är dock att ingen, eller väldigt få, har hört talas om oss.

Jag slutar aldrig debattera med mig själv om vilket sätt som är det bästa. För att uppnå den nivå av skalbarhet som vi har krävs det att basen är fantastisk, i annat fall misslyckas du så fort du ska börja skala upp. Samtidigt är det ju så att allt är för intet om ingen känner till vad du har skapat.

I slutändan hoppas jag att framtida investerare kommer att förstå vad vi har under huven och att vi kommer att få tillräckligt intresse för att dessa fantastiska team verkligen ska kunna flyga. Vilken känsla det kommer att vara när vi har resurser att faktiskt anställa nya medarbetare varje gång vi har en stor möjlighet eller när vi behöver fixa några saker internt. I nuläget känns det som vi pressar vatten ur en sten när vi bollar med nuvarande resurser J

Vi har kommit tio år in i vår skapelse nu och på något sätt har vi lyckats investera mer än 170 miljoner kronor, där merparten är från genererade intäkter, i Untie Group och mer än 80 miljoner kronor i Bricknode, där merparten också genererats som SaaS-inkomster.

Nu är det dags för oss att börja bygga buzz och berätta för världen att vi finns!

Jag vill inte bli ihågkommen som en vinstoptimerare

Jag börjar alltid med varför? Varför gör jag det jag gör? Varför arbeta dag och natt i 20 år? Varifrån får jag bränsle att göra detta dag in och dag ut?

Det som verkligen driver mig är att lämna ett arv efter mig med att ha gjort något bättre för samhället. För 20 år sedan trodde jag att anledningen till att jag fördjupade mig i de finansiella marknaderna var för att generera vinster för mig själv och min familj för att vi skulle bli ekonomiskt fria.

Det visade sig dock att detta bara var en del av ett pussel och inte hela historien. Jag tänker mig att det var någon undermedveten plan som drev mig till detta och tvingade mig att lära mig allt om finansmarknaderna och hur allt fungerade bakom kulisserna. Detta har givit mig och mitt team, kunskapen att behärska all nödvändig teknik för att skapa, lansera och hantera i princip alla finansiella produkter som människan har skapat.

Genom att bygga och analysera tradingsystem lärde jag mig att jämföra äpplen med äpplen och med några enkla datapunkter snabbt förstå vad som är en bra eller dålig produkt.

Jag har lärt mig den hårda vägen hur viktigt det är att välja rätt partners och finansiärer samt att ha kontroll över vägvalen framåt. Innan man delar med sig av kontroll måste skapelsen vara tillräckligt mogen och präglad av den kultur som man själv står för så att den kan bestå.

Under de senaste 20 åren har jag antagligen gjort alla misstag i boken men jag har alltid kunnat räkna med min drivkraft, motivation och obevekligt hårda arbete för att ta mig igenom situationer.

För att få möjlighet att skapa en bättre ekonomisk framtid för människor har jag valt att göra saker som jag benämner ”ett medel till ett slut”. Låt mig illustrera detta med några exempel.

Min övergripande vision är att skapa ett ekonomiskt nav, eller finansiell hubb, för familjer där de också kan hantera sina småföretag. Ibland kallar jag det här för ”Spotify för finans” då de flesta människor i stort sett förstår vad jag menar 🙂

Året 2009 tänkte jag mig att tiden skulle komma när människor konsumerade flera finansiella tjänster samtidigt och skulle behöva logga in på flera platser för att hantera dessa tjänster. Om dessa tjänster erbjöd API:er kunde vi bygga en övergripande app som kunde hantera dem alla, det var min tanke.

Problemet var att ingen av dessa tjänster erbjöd några API:er och de stora bankerna ville inte heller spela efter de noterna. Jag trodde att detta så småningom skulle förändras när konsumenterna började ställa dessa krav, men jag kunde inte basera hela idén på att de stora finansiella institutionerna skulle göra en helomvändning och plötsligt bli ”öppna”.

Jag valde då att starta Bricknode där tanken var att bygga en molnbaserad mjukvaruplattform som finansiella institut kunde använda för att hantera sina finansiella produkter och sina kunder. Systemet skulle ha ett komplett API för att göra det möjligt för andra applikationer att interagera med det och utföra allt som själva mjukvaruplattformen kunde göra. När vi byggde plattformen behövde vi förstå allt som händer bakom kulisserna för de flesta finansiella produkter i världen.

För att få denna insikt tog vi oss an kunder i olika segment, några av dem erbjöd dåliga produkter och andra bra. Detta var ett exempel på ett ”medel till ett slut” där vi möjliggjorde dessa dåliga produkter i utbyte mot kunskap som skulle kunna användas i framtiden för att åstadkomma något bra.

Nästa exempel är vår utlåningsverksamhet i Untie Group. Som jag berörde tidigare är min övertygelse att ett riktigt ekonomiskt nav inte kan byggas genom inblandning från traditionella finansiella institut eftersom de mestadels är ute efter att optimera sina egna vinster istället för deras kunders ekonomiska liv. Jag tror att man först måste fokusera på att förbättra sina kunders finansiella liv och sedan följer de egna vinsterna när värde skapas. Sedan bör dessa vinster investeras vidare för att skapa ännu mer värde.

En annan anledning till att det ekonomiska navet är ett mycket långsiktigt projekt är förtroende. Varför ska någon lita på att de företag som jag och mina medarbetare har skapat kommer att göra något gott? Det enda sättet att bygga det förtroendet är att bevisa det och det kommer att ta tid. Om vi lyckas kommer vi alla att få det bättre ställt till slut!

För att kunna vara långsiktiga, uthålliga och oberoende har vi egna finansiella produkter som skapar det kassaflöde som krävs. Vi har bland annat givit ut blancolån sedan 2011, visionen har ständigt varit att år för år skapa bättre och mer transparanta produkter än vad som finns på marknaden idag.

Årsräntenivån för blancolån i Sverige ligger generellt mellan 6 – 30 % beroende på löptid, avgifter och andra villkor samt riskprofilen på kunden. Det finns en missuppfattning bland allmänheten om att det bara är dunkla källarföretag som erbjuder denna typ av lån men detta är inte sanningen. Det är etablerade företag så som Ikano Bank, ICA Banken, Norwegian samt succéföretaget Klarna för att nämna några.

Vår vision för utlåningen är att kunna erbjuda så bra produkter som möjligt utifrån den risk vi tar. Detta är en mycket viktig del av vår verksamhet då den ger oss friheten att jobba långsiktigt med våra satsningar.

Året 2020 kommer att bli ett intressant år för oss. Bricknode är redo att skala upp efter 10 års utveckling och lärande. Detsamma gäller Untie Group där vi äntligen är redo att få igång det finansiella navet genom en första testversion av Untie.se.

Båda företagen kommer att ta in mer kapital under början av året och vi ser fram emot att hitta några bra långsiktiga partners! Kontakta oss gärna om du tror att du kan vara en av dem!

Enligt Kleiner Perkins är vi i en sweet spot!

En väldigt uppmuntrande artikel publicerades idag av Forbes gällande FinTech trender inför 2020.

I artikeln säger Desai Weiss att användare inte kommer att vilja hålla ordning på sina finanser genom 10 olika appar, det är som ljuv musik för mina öron! Jag har sagt att detta kommer att hända sedan jag startade Untie Group och Bricknode 2010!

Desai fortsätter med att säga att det borde komma någon form av ”super app” som kan hålla koll på allt åt oss 🙂

Detta är precis anledningen till att vi har spenderat mer än 10 år på att bygga våra ”motorer” för Untie.se som nu är i en beta version som växer fram fint med frekventa releaser.

Den tredje trenden gäller investeringar i infrastruktur där företag som kan hjälpa till med att hantera compliance, bedrägerier och andra byggstenar borde erhålla ökade intäkter. Detta är helt och hållet Bricknodes område där vi har byggt vad jag kallar ett operativsystem för finansmarknaden!

Det är väldigt roligt att nu se vad som händer i vår bransch och jag hoppas att både Untie Group och Bricknode får fäste hos investerare under 2020. Vi behöver nu expandera våra insatser inom marknadsföring och försäljning.

Oavsett hur bra en produkt är krävs det ändå ett otroligt krigande för att få ut sitt varumärke!

Ge barnen en bra start genom att spara med reducerad skatt

Ge dina barn en bra start i livet med en stabil ekonomi

Alla vill ju ge sina barn en bra start i livet och en stor del är en stabil ekonomi. Med lite sparat kapital har barnen möjlighet att kanske köpa sitt egna boende eller på annat sätt ta sina första kliv mot att inte hamna i det vanliga ekorrhjulet.

Själv sparar jag 1000 kr i månaden åt mina barn och jag placerar sparandet i preferensaktier med en fast avkastning genom Untie Group där jag också får månatliga utbetalningar av avkastningen. Avkastningen använder jag sedan för att köpa fler preferensaktier och över tid ger detta en fantastisk ränta på ränta effekt.

Minsta investering i dessa preferensaktier är 2000 kr så varannan månad kan jag köpa en ny preferensaktie till varje barn. Efter drygt två år är den utbetalda avkastningen uppe i över 2000 kr och jag kan köpa nya preferensaktier för avkastningen också.

Avkastningen blir ju högre och högre i pengar mätt och återinvesteringarna går snabbare och snabbare. Efter 18 år är summan uppe över 350 000 kr efter skatt då skattesatsen på preferensaktier är 25 % istället för de vanliga 30 % som gäller på kapitalvinster.

Av den totala summan om 355 078 kr utgörs 216 000 kr av insättningar och resterande 139 078 kr är ren vinst, skattat och klart!

Diagrammet nedan visar en jämförelse mellan det insatta kapitalet och avkastningen och hur avkastningskurvan ökar snabbare och snabbare.

Det är aldrig för sent att börja spara till sina barn och genom smarta investeringar kan du nästan dubbla kapitalet över 18 års tid.

Mer information hittar du på www.untiegroup.se och på www.konsumenternas.se.

Lycka till med sparandet!

Investera ditt företags utdelningar till 0 % skatt och säkra din pension

För småföretagare finns det ett schablonbelopp enligt förenklingsregeln på 171 875 kr (2019) per år som går att dela ut med en lägre beskattning om 20 %. Beloppet som inte utdelas kan sparas till framtiden och utdelningar kan ske i framtiden. Har man familjeband går det också bra att överlåta sparat utdelningsutrymme till barn eller annan nära familj.

Jag har länge funderat på vad som är bäst, fortsätta att förränta kapitalet i bolaget eller dela ut det och investera vidare det privat.

Nu tror jag mig äntligen ha hittat lösningen och den heter onoterade preferensaktier!

Om jag via mitt företag investerar i onoterade preferensaktier är räntan som dessa ger nämligen skattefri, skatten har redan betalats in av bolaget som gav ut preferensaktierna vilket betyder att min erhållna ränta egentligen är högre än vad villkoren anger.

Om jag exempelvis investerar i onoterade preferensaktier som ger 7 % ränta betyder det att min faktiska avkastning är 8,8 % vilket har stor betydelse i en långsiktig investering.

Utbetalningsfrekvensen har också betydelse, om företaget som gav ut preferensaktierna betalar ut räntan varje månad kan de pengarna återinvesteras och ränta på ränta effekten blir fantastisk.

I vårt bolag, Untie Group, lanserar vi om 15 timmar våra preferensaktier som har exakt de här egenskaperna.

Låt oss säga att vi istället för att dela ut våra 171 875 kr per år investerar dem varje månad i preferensaktier med 7 % ränta och 0 % skatt, vad blir då effekten över 20 år?

Efter 20 år har vi skrapat ihop ett kapital som är större än 7 500 000 kr och varje månad får vi en utbetalning om 43 500 kr som vi då kan börja dela ut mot vårt sparade utdelningsutrymme eller hantera på något annat sätt.

Två möjliga scenarion för S&P 500

En snabb marknadsuppdatering för er idag. Jag följer just nu två möjliga vågräkningar för S&P 500. Min primära vågräkning är följande.

Detta är en mycket negativ vågräkning som benämner fallet som nyligen bottnade som en första våg av ett större fall på fem vågor. I det kortsiktiga diagrammet ser det ut enligt nedan.

Jag ser helt klart ett fall i fem vågor här och jag gick in på köpsidan när våg (v) utspelades genom att köpa credit bull spreads i S&P 500 terminerna då volatiliteten var dyr. Priset på volatilitet har nu gått ned i samband med studsen uppåt och vinsten är bokad varför jag nu endast övervakar för att se vilket scenario som ska falla in. Om den primära räkningen är rätt bör studsen sluta när som helst.

Den alternativa räkningen är avsevärt mer positiv och visar att vi då ska ha avslutat våg IV och att våg V just har börjat.

På kort sikt ser det ut så här.

Om denna räkning är rätt får S&P 500 inte falla under 2603 vilket betyder att det är en bra nivå för en stop.

Ha en fantastisk dag!

Jämförelse mellan låneinvesteringar och aktiemarknaden

Vid alla typer av långsiktiga investeringar är ränta på ränta effekten den som avgör hur värdeutvecklingen blir över tid. Ta en titt på filmen nedan.

Detta är anledningen till att jag verkligen har svårt att hitta någon investering som avkastar bättre än investeringar i lån. Diagrammet nedan visar den projicerade avkastningen hos Kreditbörsen i jämförelse med OMX under de senaste 20 åren.

Diagrammet ovan visar avkastningen om jag investerade 50 000 kr för 20 år sedan, alltså 1998, utan att investera något mer under tiden.

Har lite kul på Untie Group!

Gör mig redo inför höstens investeringar

Det viktigaste beslutet som jag kan ta som trader är att bestämma mig för när jag inte ska trada.

Försommaren och sommaren har tyvärr varit kantad av tragedier av privat natur och jag bestämde mig tidigt för att inte utföra någon trading under tiden detta pågick. Trading är först och främst en psykologisk utmaning och om jag har någon annan händelse som belastar mig rent psykiskt är det viktigt att jag inte gör några affärer.

Under den här tidsperioden har det känts väldigt skönt att kunna få passiv avkastning genom andra typer av investeringar där jag främst använder peer-to-peer utlåningstjänsten Kreditbörsen som jag själv har varit med och grundat.

Hos Kreditbörsen får jag ständigt avkastningar runt 10 % per år utan att behöva engagera mig i några dagliga beslut. Jag har bara ställt in hur mycket pengar jag är beredd att låna ut till en och samma låntagare så sköter Kreditbörsen resten.

2018-07-26_8-44-03.png

Diagrammet ovan är taget från ett av mina konton hos Kreditbörsen. Sedan maj 2017 har jag haft 45 000 kronor på kontot och sedan dess har jag fått 12 % avkastning efter skatt vilket jag tycker är väldigt bra som en grundläggande inkomst.

Själv har jag också konto hos Toborrow men tyvärr jobbar Toborrow endast med företagslån medan Kreditbörsen även har privata låntagare.

Efter att ha drivit utlåningsverksamhet i Sverige sedan 2011 vet jag att lån till privatpersoner är att föredra framför företagslån eftersom riskerna är mycket mindre. Systemet som vi har i Sverige fungerar och det ger ett bra skydd åt långivare som vem som helst kan vara genom tjänster som exempelvis Kreditbörsen.

Hur ska man då allokera sitt kapital? Det beror ju helt och hållet på ens egna målsättningar och engagemang. Jag själv lägger 40 – 50 % av mitt kapital i passiva inkomsttjänster som genererar avkastning runt 8 – 15 % per år, då har jag en stark bas att stå på.

Nu laddar jag i värmen inför mer trading aktivitet i höst!